ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Γρηγόρης Σερέτης

 

Σελίδες: 271

Διάσταση: 14 Χ 21

Βάρος: 0,335 kg

 

Κατηγορία:

14,50 

Περιγραφή

 

Παρατηρώ πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων. Φίλοι, γνωστοί, γείτονες, συνάδελφοι και συγγενείς, όλοι έχουν να διηγηθούν ένα πρόσφατο περιστατικό κατάθλιψης που βίωσαν είτε οι ίδιοι, είτε κοντινοί τους άνθρωποι. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να παλεύουν με την κατάθλιψη.

Άκουσα και κατέγραψα πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν καταθλιπτικά επεισόδια. Στις περισσότερες ιστορίες, οι αιτίες που προκάλεσαν την κατάθλιψη ήσαν οι ίδιες: οικονομικά προβλήματα, ανεργία, έντονο στρες, προβλήματα στη σχέση ή στην οικογένεια, χωρισμός, απώλεια, πένθος. Παράλληλα, εξετάζοντας προσεκτικά όλες τις ιστορίες, παρατήρησα και έναν ακόμα κοινό παράγοντα: την ύπαρξη διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, η πλειονότητα των οποίων απορρέει από τη σύγχρονη κρίση, τα προβλήματα και το έντονο στρες.

Έτσι λοιπόν, για να γράψω αυτό το βιβλίο, αποφάσισα να μιλήσω με ψυχιάτρους και συμβούλους ψυχικής υγείας, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν πως η κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους η κρίση. Επιπλέον, μου επιβεβαίωσαν πως λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί και η συχνότητα διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, οι οποίες δεν προκαλούνται πλέον από αμιγώς οργανικούς παράγοντες, αλλά από το έντονο στρες, το οποίο μπορεί να «διαβρώσει» ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέτοιες παθήσεις είναι: λοιμώδεις νόσοι, διατροφικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός), νόσος του Addison, συνδρόμο Cushing, νόσος του Lyme, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο λύκος, παθήσεις του πεπτικού, αρθρίτιδα, χρόνιος πόνος, μυοσκελετικές παθήσεις, όπως το αυχενικό σύνδρομο, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης και καρκίνος και HIV. Ανάμεσα σε αυτές τις παθήσεις και την κατάθλιψη υπάρχει άμεση σύνδεση, καθώς τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι συχνά σύνοδο σύμπτωμα.

Ως εκ τούτου, οι συνηθισμένες θεραπείες της κατάθλιψης με αντικαταθλιπτικά, δεν μπορούν να είναι απόλυτα αποτελεσματικές, γιατί με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αρχικά, λοιπόν, απαιτείται αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, διαχείριση του στρες και στη συνέχεια, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φυσικές μεθόδους και πρακτικές.