Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ

 

Σελίδες: 280

Διάσταση: 14 Χ 21

Βάρος: 0,331 Kg

Κατηγορία:

14,50 

Περιγραφή

 

Στο έργο αυτό ο συγγραφέας, ανατρέχοντας στην αναδίπλωση των ιστορικών ντοκουμέντων και ειδικών ερευνών, από την εποχή του μινωικού και του μυκηναϊκού πολιτισμού και την εποχή του Τρωικού Πολέμου, αναδεικνύει την εμφάνιση και διαμόρφωση του ελληνικού έθνους, το οποίο στην πορεία του χρόνου θα επενδυθεί και με τη συνείδηση της εθνικής ιδέας. Μια μακραίωνη ιστορική και πολιτισμική διαδικασία, η οποία από την ελληνική αρχαιότητα θα περάσει στο Βυζάντιο και διά μέσου αυτού στην εθνεγερσία του ᾿21, οι πρωταγωνιστές του οποίου είχαν άμεση γνώση της εθνικής τους ταυτότητας και των εθνικών παραδόσεων.

Πρόκειται για μια ιστορικο-πολιτική και κοινωνιολογική διαδικασία πολλών αιώνων και αιματηρών αγώνων και περιπετειών εθνικών, μέσα από τους οποίους σφυρηλατήθηκε η διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και της εθνικής ιδέας, που αποτέλεσαν τη δυναμογόνο αντοχή του γένους των Ελλήνων στο διάβα του χρόνου. Προκειμένου ο συγγραφέας να δώσει μια σφαιρική, κατά το δυνατό, ιδέα των εννοιολογικών στοιχείων του έθνους και να διαφωτίσει το αληθινό και ουσιαστικό περιεχόμενο έθνους και εθνικισμού, παραθέτει τις πιο ουσιαστικές θεωρίες για το έθνος και τον εθνικισμό, αναλύοντας αυτές επιγραμματικά. Πρόκειται για τις θεωρίες του Αλ. Παπαναστασίου, του Δημ. Βεζανή, του Ίωνος Δραγούμη, του Βρετανού Ε. Gellner και του Ι. Χολέβα.

Από την παράθεση αυτών των θεωριών και την ανάλυσή τους, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα, με συνάρτηση πλείστων ντοκουμέντων που προσκομίζουν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, ότι το Έθνος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και στέκει πάνω από ιδεολογίες και κόμματα. Το κοινωνιολογικό και ιστορικό αυτό γεγονός, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, αποτέλεσε και αποτελεί το ουσιώδες χαρακτηριστικό του έθνους, το οποίο άντεξε στο χρόνο παρά τις διακηρύξεις που έγιναν κατά καιρούς από διάφορες κοσμοθεωρίες για την κατάργησή του.

Η πιο σημαντική απ’ αυτές η μαρξιστική θεωρία του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού, η οποία διαψεύστηκε και η εσχάτως εμφανισθείσα παγκοσμιοποίηση, που εμφανίστηκε με άλλη μορφή και άλλους αξιακούς κώδικες.

Ο συγγραφέας, προσκομίζοντας πλούσιο βιβλιογραφικό και ιστορικό υλικό, καταλήγει στην άποψη ότι το έθνος όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά και θα ενισχυθεί στο μέλλον η αναγκαιότητα της ύπαρξής του.